13 Mart 2014 Perşembe

Suda Doğum Nedir ?

Suda Doğum Nedir ?

11
 Suda doğum, sıcak(36-38 derece arası) bir  küvetin içerisinde bebeğini dünyaya getirmek isteyen annelerin seçmiş olduğu bir doğum yöntemidir. Bebek anne karnındaki yaşamını su kesesinde sürdürdüğü için suda doğum yapmanın hem anne açısından hem de bebek açısından faydalı olduğu bilinmektedir. Suda doğum esnasında su sıcaklı 36 derece ile 38 derece arasında ayarlanmaktadır. Suda doğum uzman bir doktor tarafından su içerisinde gerçekleştirilirken diğer doğum türlerinde olduğu gibi, ilaç kullanımına ya da suni sancı kullanma yöntemine gerek duyulmaz. Yıllardır kadınların doğum esnasında çektikleri sancı ve doğum kaygısını azaltmaya yönelik araştırmalar yürütülmüştür ve bu konu üzerinde birçok farklı yöntemler denenmiştir. Son dönemlerde sezaryen doğum oranlarının daha fazla tercih nedeni olmasıyla suda doğum kadınları normal ve farklı bir yönteme özendirmekle hem maliyetleri azaltmayı hem de sezaryen doğum oranlarını düşürmeyi hedeflemektedir. Suda doğum bir havuz ya da küvet içerisinde, sıcak suyun gevşetici etkisinden faydalanılarak gerçekleştirilmektedir.
Suda doğum son yıllarda ülkemizde de bazı hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Burada sıcak su dolu bir küvette doğum gerçekleşmektedir. Suyun sıcaklığı doğum sırasında devamlı ölçülür ve 37-37.5 derecede kalması sağlanır.  Doğum eylemi sırasında havuz suyu; amniotik sıvı (bebeğin kesesindeki sıvı), kan, idrar ve benzeri maddelerle kirlenir. Bu, hem bebeğin hem de annenin doğum sonrası enfeksiyon riskini artırabilir. Bunu önlemek için havuzun suyu belli aralıklarla değiştirilir.
Suda doğumun faydaları nelerdir?
- Annenin sıcak suyun içinde bulunması rahatlamasını, sakinleşmesini ve ağrılarının azalmasını sağlayabilir.
- Suyun sıcaklığı ve kaldırma gücü nedeniyle rahme giden kan akımı artar, rahmin kasılmaları etkinleşir.
- Su vajenin ağzını, yani bebeğin çıkış noktasını daha gevşek hale getirebilir, bu da o bölgenin doğumda yırtılması olasılığını azaltabilir.
- Annenin suyun içerisinde hareket etmesi ve pozisyon değiştirmesi daha kolaydır.
- Bebeğin kesenin içindeki sıvı bir ortamdan yine sıvı bir ortama doğarak daha yumuşak ve stressiz bir geçiş yaptığını ve bu bebeklerin daha az ağlayan, daha sakin bebekler olduğunu bildiren uzmanlar vardır.
Daha ayrıntılı bilgi için www.dogaldogumizmir.com sitesine ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder